Ouderwetse griesmeelpap met bosvruchtensaus – IDDSI 4 en 5


Een ouderwets ontbijtje in een modern jasje! Dit ontbijt is te maken op niveau 4 (glad gemalen) of niveau 5 (fijngemalen en smeuïg) afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt. Zelfgemaakte griesmeelpap bevat hele kleine stukjes griesmeel en valt daarom onder IDDSI 5. Kant en klare griesmeelpap bevat dit niet en valt daarom onder IDDSI 4.

Benodigdheden voor 1 portie:
– 25 gram griesmeel
– 250 ml (plantaardige) melk
– 50-75 gram (diepvries)bosvruchten
– half zakje vanillesuiker
– staafmixer en zeef

Aan de slag:
1. Bosvruchtensaus:
Doe de bosvruchten met de suiker en 2 eetlepels water in een steelplan en laat op middelhoog vuur inkoken. Doe dit vervolgens in een hoge beker en mix met een staafmixer tot een gladde saus. Giet de saus terug in de steelpan door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven en er een dikke gladde saus ontstaat. Houd de saus warm op laag vuur.

2. Griesmeelpap:
Breng de melk in een andere pan aan de kook (met eventueel een snufje zout). Doe de griesmeel hierbij wanneer de melk kookt en roer meteen goed door, het liefst met garde om klontjes te voorkomen. Laat daarna op laag vuur verder inkoken en blijf goed roeren.

3. De griesmeelpap dikt snel in. Mix nog 2 à 3 eetlepels melk door de pap om het iets dunner te maken.

4. Serveer in een kom en schep de warme bosvruchtensaus erover.

Variatie:
Voor de makkelijke variant van dit recept kies voor je kant en klare griesmeelpap uit pak en dessertsaus uit een fles, maar dit is lang niet zo lekker als vers.


Download hier het recept:



Dat is even slikken: recepten voor mensen met slikproblemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s