Ouderwetse griesmeelpap/-pudding met bosvruchtensaus – IDDSI 3 en 5


Een ouderwets ontbijtje en dessert in een modern jasje! Dit recept is te maken op niveau 3 (dik vloeibaar) of niveau 5 (fijngemalen en smeuïg). Let op, zelfgemaakte griesmeelpap bevat hele kleine stukjes griesmeel. Er zijn ook kant en klare griesmeelpappen verkrijgbaar. Deze verschillen in consistentie, zie http://www.iddsidex.nl.

Benodigdheden voor 1 portie:
– 25 gram griesmeel
– 250 ml (plantaardige) melk
– 50-75 gram (diepvries)bosvruchten
– half zakje vanillesuiker
– staafmixer en zeef

Aan de slag:
1. Bosvruchtensaus:
Doe de bosvruchten met de suiker en 2 eetlepels water in een steelplan en laat op middelhoog vuur inkoken. Doe dit vervolgens in een hoge beker en mix met een staafmixer tot een gladde saus. Giet de saus terug in de steelpan door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven en er een dikke gladde saus ontstaat. Houd de saus warm op laag vuur.

2. Griesmeelpap:
Breng de melk in een andere pan aan de kook (met eventueel een snufje zout). Doe de griesmeel hierbij wanneer de melk kookt en roer meteen goed door, het liefst met garde om klontjes te voorkomen. Laat daarna op laag vuur verder inkoken voor een paar minuten en blijf goed roeren.

3. Serveer je de griesmeel direct en nog enigszins vloeibaar, dan komt het recept uit op IDDSI 3 dik vloeibaar (met hele kleine stukjes).

4. Laat je de griesmeelpap langer staan of opstijven in de koelkast wordt het meer een pudding en valt het recept onder IDDSI 5.

5. Serveer in een kom en schep de warme bosvruchtensaus erover.

Variatie:
Voor de makkelijke variant van dit recept kies voor je kant en klare griesmeelpap uit pak en dessertsaus uit een fles, maar dit is lang niet zo lekker als vers.


Download hier het recept:Dat is even slikken: recepten voor mensen met slikproblemen

Disclaimer: De temperatuur van het eten en drinken en hoe lang het staat voordat het geconsumeerd wordt, heeft invloed op de uiteindelijke consistentie. De consistentie van een product kan per merk verschillen. Kijk altijd goed naar de consistentie, voordat je deze serveert of nuttigt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s