BasisbenodigdhedenStaafmixer (en hoge beker)
De staafmixer is handig om vloeistoffen glad te maken. Denk aan bijvoorbeeld soepen of smoothies. Ook kan je de staafmixer gebruiken om zacht eten te pureren. Denk aan bijvoorbeeld cake met wat yoghurt. Of om een curry te pureren. Als je de staafmixer wilt gebruiken om iets helemaal glad te pureren zonder klontjes, is het raadzaam deze te gebruiken in combinatie met een hoge beker.

Blender
Deze staat niet op de foto, maar dit is een apparaat wat veel gebruikt wordt om maaltijden fijn te malen. Het kan gebruikt worden in plaats van een staafmixer om bijvoorbeeld smoothies te maken of om maaltijden te pureren. Het kan ook hard eten fijn malen, maar niet alle blenders hebben genoeg vermogen hiervoor.

Keukenmachine
De keukenmachine gebruik je om harde dingen fijn te malen. Denk bijvoorbeeld aan bevroren fruit of hard vlees. Een keukenmachine kan grotere porties eten in één keer fijn malen en heeft vaak meer vermogen. Je kan in plaats van een keukenmachine ook een hakmolen gebruiken. Deze zijn iets kleiner en handig voor kleine porties eten om fijn te malen. Deze hebben vaak wel wat minder vermogen.

Zeef
Kleine stukjes of pitjes kunnen gevaarlijk zijn voor mensen met slikproblemen. Een zeef is een goede uitkomst. Bijvoorbeeld als je een gladde saus wilt maken van fruit waar pitjes in zitten (frambozen, kiwi) of tomatenzaadjes wilt filteren.

Keukenweegschaal
Deze is ontzettend belangrijk bij het maken van de recepten. Weeg altijd de hoeveelheden eten en drinken af met behulp van de weegschaal. Vaak kan je zowel grammen als milliliters wegen met de keukenweegschaal.

Download hier PDF-bestand:


Dat is even slikken: recepten voor mensen met slikproblemen

2 thoughts

 1. Hallo Annelinde,

  Super fijn om weer een recept te ontvangen. Ik speel deze weer door aan begeleiders van wonen binnen onze instelling.
  Ik vraag mij alleen af of de frietjes (aardappelpuree met evt zout en paprikapoeder) nadat het in de oven is geweest, eetbaar is met de handen of moet je vanwege het feit dat het nog zacht is, dit eten met een vork of mes.

  Groet, Marieke Welling (logopedist Stichting Reinaerde)

  Like

  1. Beste Marieke,
   Bedankt voor je reactie! De frietjes moet je met bestek eten; ze zijn te zacht om met de handen te eten. Let op dat de oven niet te heet staat. Ze gaan enkel de oven in om op te warmen, niet om een korstje te krijgen.
   Met vriendelijke groet,
   Annelinde

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s