Voor wie?


Op deze website vind je inspiratie voor vloeibare recepten en gemalen voeding of zachte voeding: recepten waar nog enigszins zachte stukjes in voor komen. Maar voor wie zijn deze recepten eigenlijk bedoeld?

De recepten op deze website zijn bedoeld voor mensen met slik- of kauwproblemen. Wat houdt dat eigenlijk in, slikproblemen? Bij slikproblemen moet je denken aan verslikken in vloeistoffen, moeite hebben met kauwen en/of eten dat blijft ‘hangen’ in de mond, keel of slokdarm. De medische term hiervoor is dysfagie. De gevolgen hiervan kunnen zijn: een longontsteking, ondervoeding of uitdroging. Ook heeft het vaak sociale en emotionele gevolgen.

Slikproblemen komen bij verschillende doelgroepen voor. Denk bijvoorbeeld aan ouderen. Bij deze doelgroep kunnen slikproblemen ontstaan vanwege veranderde fysiologie door verouderingsprocessen.

Ook zijn slikproblemen vaak aanwezig bij neurologische stoornissen. Denk hierbij aan CVA (beroerte), ziekte van Parkinson, MS, ALS, dementie, enz.

Daarnaast kunnen slikproblemen ook voorkomen bij afwijkingen aan de slokdarm of bij hoofd- en halskanker en mensen met psychische stoornissen.

Bij de doelgroep verstandelijk beperkten komen slikproblemen ook vaak voor, bijvoorbeeld bij mensen met het syndroom van Down of met ernstig meervoudige beperkingen.

Slikproblemen worden behandeld door een logopedist. De logopedist adviseert over de juiste manier van eten/drinken/slikken en eventuele aanpassingen aan het eten of drinken.
Dat is even slikken: recepten voor mensen met slikproblemen