Tiramisu – IDDSI 4 en 5


Kerstdiner – nagerecht. Deze variant op het klassieke dessert maak je zonder ei en zonder alcohol. Hij is te maken voor niveau 5 fijngemalen en smeuïg en niveau 4 glad gemalen.

Benodigdheden voor 4 personen:
– 10 lange vingers
– 100 ml sterk gezette koffie
– 50 gram suiker
– 200 gram mascarpone
– 175 ml slagroom
– cacaopoeder

Aan de slag:
1. Schenk de sterk gezette koffie in een diep bord. Doop de lange vingers heel kort in de koffie; de gesuikerde kant iets langer: laat die zo’n 2 à 3 seconden even liggen. Leg de lange vingers op een apart bordje nadat je ze gedoopt hebt en laat de koffie even intrekken voor zo’n 15 minuten.

2. Klop de slagroom kort samen met de suiker (kan met de hand of met een handmixer). Klop niet te lang door, want dan wordt het boter. Klop of mix totdat de room zo stijf is dat hij in punten rechtop blijft staan. Roer de mascarpone los en mix dit door de slagroom.

3. Prak de lange vingers een beetje met een vork om te voelen of ze overal zacht zijn geworden. Zo niet, haal ze dan nog even door de koffie. Voor niveau 4 moet je de lange vingers helemaal glad malen met staafmixer/blender, voor niveau 5 is het voldoende om ze fijn te prakken met een vork.

4. Gebruik kleine schaaltjes om de tiramisu in te doen of een serveerring. Start met de lange vingers als bodem en bedek met het roommengsel. Zet voor minstens 4 uur in de koelkast (langer kan ook). Wanneer je de tiramisu uit de koelkast hebt gehaald, zeef je er een klein laagje cacaopoeder overheen (als je geen zeef hebt, kan je het voorzichtig met een lepel bestrooien).


Download hier het recept:



Dat is even slikken: recepten voor mensen met slikproblemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s