Vispotje met citroen en broccoli – IDDSI 4 en 5


Kerstdiner – hoofdgerecht. Dit recept is te maken op twee verschillende niveaus: niveau 5 fijngemalen smeuïg waarbij het eten nog hele kleine stukjes bevat en niveau 4 glad gemalen.

Benodigdheden voor 1 persoon:
– zo’n 100-150 gram witvis (ik gebruikte kabeljauw)
– kookroom
– een citroen
– broccoli (hoeveelheid naar wens)
– kruimige aardappels of kant en klare puree

Aan de slag:
1. Kook de aardappels gaar in ongeveer 20-25 minuten. Giet ze af en vang het kookvocht op. Voeg een flinke scheut kookroom toe aan de aardappels en stamp de aardappels helemaal fijn. Voeg telkens kleine scheuten van het kookvocht toe tot je een gladde, dikvloeibare puree hebt. Breng op smaak met wat zout en bijvoorbeeld peper of nootmuskaat. Houd de puree warm.

2. Kook de broccoli gaar in ongeveer 15 minuten. Giet af en mix met een staafmixer of blender. Voor niveau 5 hoef je geen extra vocht toe te voegen.
Bij niveau 4 gebruik je het opgevangen kookvocht of bouillon om de broccoli glad te malen. Voeg telkens een lepel toe totdat het glad gemalen is. Bij mij was dit 2 eetlepels op 100 gram broccoli.

3. Bak de vis in een pan met roomboter of olie op middelhoog vuur; de vis mag niet een te hard korstje krijgen. Bak de vis aan elke kant zo’n 3 à 4 minuten.

4. voor niveau 5: mix de vis met 2 eetlepels citroensap en 4 à 5 eetlepels kookroom in een blender of met een staafmixer. Mix voor ongeveer 30 tot 60 seconden. Voeg eventueel een eetlepel aardappelpuree toe als het te dun wordt.

voor niveau 4: mix de vis met 2 eetlepels citroensap, 4 à 5 eetlepels kookroom en 2 eetlepels aardappelpuree. Mix tot je een gladde massa hebt. Voeg desnoods nog extra puree toe als dit nodig is.

5. Serveer de vis apart in een leuk schaaltje.

Tip: vervang het citroensap eens door sinaasappelsap


Download hier het recept:Dat is even slikken: recepten voor mensen met slikproblemen

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s