Wat is IDDSI?

Over IDDSI – update 07-09-2020

Bij de recepten geplaatst op de website worden IDDSI-niveaus vermeld. IDDSI (International Dysphagia Diet Standardization Initiative) is een internationaal raamwerk dat gebruikt wordt om verschillende consistenties van eten en drinken in te delen. Het doel is om wereldwijd dezelfde terminologie voor consistentie-aanpassingen te gebruiken; in verschillende landen wordt het raamwerk al geïmplementeerd in verschillende zorginstellingen.

Het IDDSI-raamwerk bestaat uit 8 verschillende niveaus.
Niveau 0-3 gaan over dranken, waarbij 0 staat voor normale, dunne dranken tot niveau 3 waarbij je moet denken aan dikkere dranken als pap, smoothies, etc.

Niveau 4 is gedeeltelijk drank/eten. Eten wordt dermate gemalen met vloeistof totdat het een zeer dikvloeibare consistentie is geworden zonder stukjes. Dranken kunnen tegelijkertijd ook tot die dikte horen, de wat dikkere vla, dikke fruitsmoothies. Deze consistentie kan je makkelijk testen door de vloeistof op een vork te scheppen. De vloeistof hoort op de vork te blijven liggen, zonder dat het door de tanden van de vork heen druppelt.

Niveau 5-7 gaan over eten. Waarbij 5 staat voor fijngemalen eten waar minimale stukjes in voorkomen, niveau 6 voor zachte producten als pannenkoeken, zachte groenten en zacht vlees en niveau 7 voor een normaal dieet met ook harde producten.
Voor eten geldt het zo dat wanneer je bijvoorbeeld eten op niveau 6 kan eten, recepten op niveau 4 en 5 ook automatisch veilig zijn. Dit geldt andersom uiteraard niet!

Niveau 0 en 7 komen op deze website niet voor, vanwege dat dit normale consistenties eten en drinken zijn.

Een logopedist geeft adviezen over welke consistentie geschikt is voor een persoon met slikproblemen, afhankelijk van de aard van het slikprobleem. Vraag altijd om advies aan de behandeld logopedist!

IDDSI wordt nog niet overal gebruikt en toegepast, omdat het nog een vrij nieuw model is. Gebruikt de behandelend logopedist andere termen voor de consistentie-aanpassingen, bijv. ‘karnemelkdikte’, ‘vladikte’, ‘zacht eten’, etc.? Dan kan je voor de zekerheid aan de behandelend logopedist vragen welke recepten van deze pagina overeenkomen met die adviezen.

Let op: deze beschrijving komt niet vanuit de organisatie achter IDDSI. Ga naar www.IDDSI.org voor de officiële documenten en definities.

Dat is even Slikken, de praktijkworkshop van Care Culinair

Hoe meet ik in de praktijk of deze consistentie klopt? En hoe zorg ik ervoor dat mijn hele team met IDDSI-recepten klaar kan maken? Tijdens de ‘Dat is even Slikken’ workshop van Care Culinair leert u samen met uw team om mensen met slikproblemen te laten genieten van gezond en smakelijk eten en drinken op de verschillende IDDSI-niveaus. De consistentie kan bijvoorbeeld veranderen in de tijd tussen het bereiden en uitserveren. Klik hier om door naar meer informatie over de praktijkworkshop ‘Dat is even Slikken’.

Disclaimer
De temperatuur van het eten en drinken en hoe lang het staat voordat het geconsumeerd wordt, heeft invloed op de uiteindelijke consistentie. Kijk altijd goed naar de consistentie, voordat je deze serveert of nuttigt. Controleer of een consistentie helemaal glad is, wanneer de persoon met slikproblemen dit nodig heeft. http://www.datisevenslikken.nl kan niet verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele verslikkingsproblemen.

Op verschillende foto’s op de website zijn recepten gegarneerd. Dit is puur ter opmaak van de gerechten. In de recepten wordt garnering enkel benoemd wanneer dit past binnen de consistentie. Het werkelijke resultaat kan er dus anders uitzien dan op de foto.




Dat is even slikken: recepten voor mensen met slikproblemen


Downloads