Tucjes – IDDSI 4 en 5

links: IDDSI 5 fijngemalen en smeuïg / rechts: IDDSI 4 glad gemalen


Een lekker hartig tussendoortje voor de zoute trek. Deze Tucjes zijn te maken op niveau 5 fijngemalen en smeuïg ( links op de foto) en niveau 4 glad gemalen (rechts op de foto).

Benodigdheden voor meerdere Tucjes (het recept kan je vermenigvuldigen naar smaak):
– 4 Tucjes
– bouillon

Aan de slag:
1. Kook zo’n 100ml water en voeg hier een klein beetje bouillonpoeder aan toe naar smaak (de Tucjes zijn van zichzelf al zout).

2. – voor niveau 5: leg 4 Tucjes op een schaaltje en besprenkel met 5 à 6 eetlepels bouillonwater. Besprenkel goed de randjes. Laat even intrekken voor een paar minuten. Prak de Tucjes daarna fijn met een vork, totdat er een smeuïg geheel ontstaat. Verwijder eventuele harde randjes. Plaats het mengsel in de vorm van Tucjes op een bordje.

– voor niveau 4: Doe 4 Tucjes in een blender of in een kom en giet er 5 à 6 eetlepels bouillon over en laat even staan. Mix in de blender of met een staafmixer tot een glad geheel. Er mogen geen stukjes meer in zitten. Controleer of het mengsel de goede consistentie heeft: het mag niet door de tanden van een vork heen druipen. Dan moet je nog meer Tuc toevoegen. Het mengsel mag niet aan een gekantelde lepel blijven plakken, dan is het te dik. Voeg dan halve eetlepels toe, totdat het mengsel de goede consistentie heeft.
Serveer in een schaaltje of serveer op een bordje in de vorm van Tucjes.

Tip: laat desnoods het bouillonpoeder weg en gebruik enkel gekookt water wanneer je minder zout wilt gebruiken.


Download hier het recept:


Dat is even slikken: recepten voor mensen met slikproblemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s