
Rode kool en walnoot zijn een lekkere combinatie in dit gerecht. De walnoten en rode kool zijn niet volledig glad te malen en daarom valt dit gerecht onder IDDSI 5, fijngemalen en smeuïg. Dit recept is voor 2 personen.
Benodigdheden:
– 350-400 gram rode kool (kan ook kant en klaar gesneden/diepvries)
– 1 rode ui
– 200 ml appelsap
– 100 ml bouillon
– scheutje citroensap of azijn (om de paarse kleur te behouden)
– 2 handjes gepelde walnoten
– 500 gram kruimige aardappels
– 2 eetlepels zuivelspread/crème fraîche
– keukenmachine
Aan de slag:
1. Snijd de rode kool fijn en doe in de pan (of doe de kant- en klare kool in de pan). Snijd de rode ui fijn en doe ook in de pan. Schenk de appelsap, de bouillon en het scheutje azijn of citroensap erbij. Breng aan de kook en laat 35-40 minuten koken, totdat de kool gaar is.
2. Schil de aardappels en snijd in stukken. Kook voor 20-25 minuten, totdat ze gaar zijn. Stamp fijn tot een puree. Meng de zuivelspread of crème fraîche erdoor en breng op smaak met zout en peper.
3. Maal ondertussen de walnoten fijn in de keukenmachine tot ‘meel’. Zet apart.
4. Giet de kool af en bewaar het kookvocht. Doe de kool in de keukenmachine met net zoveel eetlepels kookvocht tot de kool smeuïg te malen is. Je kan hier ook een eetlepel appelmoes aan toevoegen. De kool houdt hele kleine stukjes, is niet glad te malen.
Meng het walnotenmeel door de rode kool; roer goed alles door.
5. Serveer de rodekool-walnoot-puree op een bord en schep de aardappelpuree daarnaast. Verwarm eventueel nog kort in de magnetron.
Variatie: bij de rode kool kan je nog kruiden toevoegen of appel in stukjes (zonder schil!). Denk aan kaneel of laurierblad met daarin een kruidnagel gestoken. Haal dit laatste wel uit de rode kool voordat je de kool fijnmaalt in de keukenmachine.
Download hier het recept:
Dat is even slikken: recepten voor mensen met slikproblemen