Dikke preisoep – IDDSI 3 en 4


Soep vind ik zelf lekker als hij wat dikker is. Zoals deze preisoep. Deze soep kan je op twee verschillende IDDSI-niveaus maken.

Benodigdheden voor 1-2 personen:
Niveau 4 – glad gemalen/zeer dik vloeibaar
– 1 eetlepel olijfolie
– 300 gram gesneden prei
– 1 middelgrote ui
– 1 middelgrote kruimige aardappel
– 1 theelepel kerrie + een snufje zwarte peper
– 300ml gekookt water + een half bouillon blokje
– schepje crème fraiche
– blender

Voor niveau 3 – dik vloeibaar: voeg 600ml gekookt water toe (i.p.v. de 300ml) + 1 bouillon blokje.

Aan de slag:
1. Snijd de ui fijn, schil de aardappel en snijd in kleine blokjes.

2. Fruit de ui een paar minuten aan in de olijfolie. Doe de kerrie en peper erbij en bak kort aan.

3. Doe de prei erbij en bak een paar minuten mee op middelhoog vuur.

4. Giet het kokend water met de bouillon in de pan en laat koken tot de aardappel uit elkaar valt (zo’n 20 minuten).
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
5. Maal de soep fijn een paar minuten in de blender. Controleer goed of er geen stukjes meer in de soep zitten.

6. Schep in een kom of bord er serveer met een schepje crème fraiche en eventueel een scheut olijfolie.


Download hier het recept:



Dat is even slikken: recepten voor mensen met slikproblemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s