Hollandse pot met gehaktbal – IDDSI 4 en 5

Een oerhollands recept! Ik heb zelf een gehaktbal gemaakt, maar je kan natuurlijk ook een kant en klare gebruiken. Ik heb voor 2 personen 200 gram gehakt, 1 ei, wat paneermeel en peper/zout/nootmuskaat gebruikt. Dit recept is te maken voor niveau 5 fijngemalen en smeuïg en niveau 4 glad gemalen. Ik was enthousiast en had zin in een leuke opmaak van het bord, maar serveer het vooral zoals jij het het makkelijkst vindt! Tip: je kan een ijsschep gebruiken voor een mooi bolletje aardappelpuree.

Let op: voor het glad mixen van vlees heb je een krachtige machine nodig om kleine stukjes te voorkomen. Heb je dit niet? Dan kan je dit gerecht alleen op niveau 5 maken.

Benodigdheden voor 1 portie:
– 1 gehaktbal
– gekookte wortels en doperwtjes, hoeveelheid naar wens
– aardappelpuree, hoeveelheid naar wens

Aan de slag:
Niveau 5 (foto onderaan):
1. Maal de bal fijn in een keukenmachine. Voeg, wanneer dit nodig is, nog een eetlepel water toe. Er vormt zich in de machine een smeuïge consistentie. Rol met je handen tot en gehaktbal.
2. Prak de wortels en doperwten fijn met een vork. Voeg desnoods een lepel water toe om het smeuïg te maken.
3. Serveer met de aardappelpuree.

Niveau 4 (foto bovenaan):
1. Heeft de bal een hard gebakken korst? Dan kan je overwegen dit weg te snijden om kleine stukjes te voorkomen. Bak je hem zelf? Bak de bal dan op laag tot middelhoog vuur om een harde korst te voorkomen.
Maal de bal fijn in een keukenmachine met een eetlepel ketchup (of eventueel tomatenpuree) en een aantal lepels water. Schep lepel voor lepel bij het mengsel tussen het mixen het door, totdat je de juiste consistentie krijgt (het mengsel mag niet aan een gekantelde lepel blijven plakken, maar mag ook niet door de tanden van een vork heen druipen). Schep op het bord.
2. Maal de wortels fijn in de hakmolen of keukenmachine met net zoveel vocht (bij mij was het kookvocht dat in de wortels zat genoeg) totdat het een glad gemalen massa is. Doe dit ook met de doperwten.
3. Bereid de aardappelpuree zodanig dat er geen stukjes meer in zitten en het niet aan een gekantelde lepel blijft plakken.
4. Serveer de groenten met de aardappelpuree bij de bal.


Download hier het recept:Dat is even slikken: recepten voor mensen met slikproblemen

Disclaimer: De temperatuur van het eten en drinken en hoe lang het staat voordat het geconsumeerd wordt, heeft invloed op de uiteindelijke consistentie. De consistentie van een product kan per merk verschillen. Kijk altijd goed naar de consistentie, voordat je deze serveert of nuttigt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s