Hollandse pot met gehaktbal – IDDSI 4 en 5

Een oerhollands recept! Ik heb zelf een gehaktbal gemaakt, maar je kan natuurlijk ook een kant en klare gebruiken. Ik heb voor 2 personen 200 gram gehakt, 1 ei, wat paneermeel en peper/zout/nootmuskaat gebruikt. Dit recept is te maken voor niveau 5 fijngemalen en smeuïg en niveau 4 glad gemalen. Ik was enthousiast en had zin in een leuke opmaak van het bord, maar serveer het vooral zoals jij het het makkelijkst vindt! Tip: je kan een ijsschep gebruiken voor een mooi bolletje aardappelpuree.

Benodigdheden voor 1 portie:
– 1 gehaktbal
– gekookte wortels en doperwtjes, hoeveelheid naar wens
– aardappelpuree, hoeveelheid naar wens

Aan de slag:
Niveau 5 (foto onderaan):
1. Maal de bal fijn in een hakmolen of keukenmachine. Voeg, wanneer dit nodig is, nog een eetlepel water toe. Er vormt zich in de machine een smeuïge consistentie. Rol met je handen tot en gehaktbal.
2. Prak de wortels en doperwten fijn met een vork. Voeg desnoods een lepel water toe om het smeuïg te maken.
3. Serveer met de aardappelpuree.

Niveau 4 (foto bovenaan):
1. Heeft de bal een hard gebakken korst? Dan kan je overwegen dit weg te snijden om kleine stukjes te voorkomen. Bak je hem zelf? Bak de bal dan op laag tot middelhoog vuur om een harde korst te voorkomen.
Maal de bal fijn in een hakmolen of keukenmachine met een eetlepel ketchup (of eventueel mosterd) en zo’n 80 ml water. Schep op het bord.
2. Maal de wortels fijn in de hakmolen of keukenmachine met net zoveel vocht (bij mij was het kookvocht dat in de wortels zat genoeg) totdat het een glad gemalen massa is. Doe dit ook met de doperwten.
3. Serveer de groenten met de aardappelpuree bij de bal.

Download hier het recept:



Dat is even slikken: recepten voor mensen met slikproblemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s