Witlofstamppot uit de oven met geitenkaas en rode uien-appelmoes – IDDSI 4


In dit gerecht zit zachte geitenkaas. Door het smelten wordt deze smeuïg en zacht. Geitenkaas is geschikt voor glad gemalen recepten wanneer je het met je handen smeuïg kan verkruimelen.
Dit recept is verder volledig glad gemalen en daarom valt het onder niveau 4. Let erop dat je de kaas niet hard laat worden in de oven; gebruik eventueel aluminiumfolie om het gerecht af te dekken.

Benodigdheden voor 2 personen:
– 500 gram witlof
– 500 gram kruimige aardappels
– zachte geitenkaas (Bijv. Bettine, Chavroux)
– 1 kleine rode ui
– appelsap
– roomboter
– peper, zout, nootmuskaat
– ovenschaal

Aan de slag:
1. Kook de aardappels gaar in ongeveer 25 minuten. Snijd ondertussen de witlof door de helft en snijd de stronk weg. Doe in een pan, was de witlof een keer en kook in een laagje water (met eventueel wat zout) voor ongeveer 15 minuten totdat de witlof zacht is.

2. Vang wat kookvocht op bij het afgieten van de aardappels. Stamp de aardappels met wat kookvocht tot een gladde puree zonder klontjes.

3. Giet de witlof af; deze blijft wat nat, maar dat is niet erg. Mix met een staafmixer in de pan tot het glad gemalen vloeibaar is. Mix dit door de aardappelpuree heen. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Doe er eventueel nog een lepel crème fraîche door.

4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met roomboter. Doe de witlofstamppot in de schaal. Verbrokkel de geitenkaas erboven en zet voor 15 minuten in de oven. Bedek eventueel met aluminiumfolie om ervoor te zorgen dat de geitenkaas niet hard wordt.

5. Het maken van de rode uien-appelmoes is optioneel,maar voegt een lekkere smaak en een mooie kleur toe. Snijd een rode ui in kleine stukjes en bak in wat roomboter zacht op middelhoog vuur voor 5 minuten. Voeg 2 eetlepels appelsap toe en laat nog even doorbakken voor 5 minuten. Mix de ui samen met nog 2 eetlepels appelsap en 100ml water tot een gladde moes.

6. Haal de schaal uit de oven en schep de stamppot op een bord. Roer alles even goed door, zodat de geitenkaas nog meer smelt. Besprenkel met de rode uien-appelmoes.

Tip: vervang de rode uien-appelmoes door normale appelmoes.

Gebruik kant en klare aardappelpuree voor een snelle stamppot.



Download hier het recept:



Dat is even slikken: recepten voor mensen met slikproblemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s